Velká část lidí, kteří nemají zkušenosti s profesionálními fotografiemi se často obává, zda se nemůže něco pokazit. Vyskytují se pak otázky typu “a co kdyby”? Rádi bychom Vás uklidnili - je to naprosto běžné. Fotografování je služba jako kterákoliv jiná, proto jsou Vaše obavy zcela opodstatněné. V tomto článku si probereme ** tři zásadní otázky, **na které se zákazníci ptají nejčastěji.

1) Co když... fotograf náhle onemocní? Musím předem hledat náhradu?

Ano, i fotografové jsou lidé. Nikdo není chráněn před nemocemi, rodinnými problémy a jinými okolnostmi. Stane se však jen velmi zřídka, že fotograf nemůže na focení dorazit. V těchto případech se však postupuje podle obvyklých kroků, které jsou vždy uvedeny ve smlouvě, kterou vám fotograf poskytne při objednání služeb. Smlouvu si vždy předem prostudujte - vyhnete se tak nežádoucím překvapením. Ve většině podobných případů se odpovědný profík pokusí nalézt místo sebe vhodnou náhradu nebo nabídnout alternativní řešení.

Pokud mluvíme o inscenovaném focení, kde existuje možnost shooting přesunout na jiný den, fotograf s největší pravděpodobností vyřeší problém s pronajatým studiem a domluví se s Vámi na náhradním termínu. V případech, kdy se jedná o jedinečné události jako je svatba, promoční párty nebo narozeniny, náhradní termín už problém nevyřeší. To je hlavní důvod, proč se na důležité oslavy vždycky najímá několik fotografů najednou.

Tip: Pokud se však obáváte, že fotograf na focení nedorazí, předem si uložte do mobilu 10 kontaktů na jiné fotografy, kterým můžete v případě potřeby okamžitě zavolat. Jsme si jisti, že i přes velkou vytíženost najdete profesionální náhradu.

2) Co když... bude špatné počasí?

Většina klientů, kteří se chystají na focení v exteriéru, se obává špatného počasí (deště, silného větru, mlhy nebo zatažené oblohy). V tomto případě rozhodnutí vždy závisí na postoji fotografa - někdo Vám nabídne focení přesunout na jiný den, někdo Vám půjčí barevný deštník, který pak Vaše fotografie rozveselí.

Nebojte se, fotografie při zatažené obloze nebudou bledé - naopak, zatažená obloha dokonale rozptýlí světlo, takže co nejpřesněji zobrazí veškeré barvy a odstíny na fotografii. Věřte nám, budete spokojeni! Pokud počasí bude opravdu nepříznivé, fotograf určitě posune focení na jiný termín.

3) Co když... se mi fotky nebudou líbit?

Jsme si jisti, že se při výběru fotografa řídíte jeho portfoliem. Šance, že se Vám fotky nebudou líbit je opravdu minimální. Pokud se ovšem obáváte, že se Vám fotky líbit nebudou, předem to proberte s fotografem - je to otázka individuálního přístupu a opravdový profesionál Vám rád vyjde vstříc.

Více než 99 % lidí, kteří si zvolili fotografa na základě jeho portfolia, bylo s výsledkem spokojeno. Náročnější klienti pak mohou využít služeb hned několika fotografů najednou.